Ondoordringbare natte bodem? Zelf drainage aanleggen in de tuin

Hoveniersbedrijf   juli 29, 2016   Reacties uitgeschakeld voor Ondoordringbare natte bodem? Zelf drainage aanleggen in de tuin

Drainage aanleggen
Een natte grond komt in Nederland vaak voor en dit heeft een nadelig gevolg op de planten en bestrating van uw tuin. Het is belangrijk om te weten hoe de waterhuishouding van de grond in uw tuin is; blijven er vaak lang plassen staan? Dan kan een drainage aanleggen in de tuin een oplossing zijn. Hierdoor worden de ondoordringbare lagen in de grond doorbroken en zal de wateruitwisseling en het bodemleven weer herstellen.

Grondsoorten en drainagebuizen

Voor verschillende grondsoorten zijn verschillende typen afwateringbuizen beschikbaar. Heeft u zand of veengrond, kies dan voor een kokos drainagebuis. Het kokosomhulsel zorgt ervoor dat de buis niet verstopt komt te zitten en het heeft een lange levensduur. Bij een ijzerrijke bodem of kleigrond kunt u het beste kiezen voor een kunststofvezel drainagebuis; deze is bestand tegen de hoge zuurtegraad en zal hierdoor niet snel verrotten. Wanneer u drainage wilt aanleggen onder bijvoorbeeld een grindpad dan is een drainagebuis zonder omhulsel voldoende.

Het aanleggen van de drainage

De eerste stap in het aanleggen van drainage in uw tuin is het vrijmaken van het oppervlakte van tegels en planten. Hierna kan een sleuf van minstens 60 cm diep en 20 cm breed gegraven worden. Dit kan het beste met de hand, maar u kunt hiervoor ook een kleine graafmachine gebruiken. Belangrijk is dat deze sleuf waterpas is uitgegraven. Vervolgens kan er een laagje grind of grove schelpen worden gelegd in de sleuf met daarop de drainagebuis. Het ene uiteinde maakt u goed dicht met een eindstop en het andere uiteinde kunt u laten uitkomen in een sloot of op de hemelwaterriolering (HWA). Als u vertakkingen nodig heeft is het handig om een T-stuk te plaatsen. Bovenop de buizen plaatst u weer een laag grind of grove schelpen tot ongeveer 20 cm onder het oppervlakte. Daar bovenop kunt u tuinaarde of zand plaatsen om de sleuf te dichten. Uw tuin is nu klaar om beplant of bestraat te worden.

De positie van de tuindrainage

Bij het plannen van de positie van uw drainagebuizen is het belangrijk rekening te houden met de afstand tussen de buizen. Zorg ervoor dat ieder stuk tuin binnen het bereik van 2,5 meter van een buis ligt; dit betekent dat de buizen maximaal 5 meter uit elkaar liggen. Bij rechthoekige tuinen is een slingerend patroon het efficiëntst. Heeft uw tuin een andere vorm dan kunt u ook gebruik maken van een hoofdbuis met vertakkingen of een spiraalvormig netwerk.

Komt u er zelf niet uit? Vraag een vakman van Installatiebedrijf Jeroen Vieker. Hij staat voor u klaar.