In vier stappen uw eigen blokhut bouwen

Hoveniersbedrijf   juli 29, 2016   Reacties uitgeschakeld voor In vier stappen uw eigen blokhut bouwen

Blokhut bouwen
Het bouwen van een blokhut kan natuurlijk gemakkelijk met een bouwpakket van het tuincentrum, maar het is ook heel goed mogelijk deze zelf in elkaar te zetten. U heeft zo vrije keuze in de vorm, grootte en het materiaal van de blokhut en een leuk uitdagend klusproject. Hieronder een aantal tips voor het bouwen van uw eigen blokhut. Mede mogelijk gemaakt door Timmerbedrijf Houtens uit Breda.

Voorbereidingen

Een succesvol project begint met een goede voorbereiding. Denkt u goed na over wat voor functie de blokhut krijgt (bijvoorbeeld als kantoor, opslag of een speelhuisje). Iedere functie brengt specifieke eisen met zich mee, denk bijvoorbeeld aan isolatie en verwarming. Verder is het belangrijk te bepalen hoeveel ruimte u nodig heeft en wat voor uitstraling de hut moet hebben. Vaak zijn er kant-en-klare bouwtekeningen beschikbaar, zo niet, dan is het handig om er zelf een te maken voor u begint. In zo’n bouwtekening kunt u vastleggen welk type wanden en dak u bouwt en de positionering van de ramen en deuren.

De fundering

De basis van een stevige blokhut is een goede fundering, er zijn verschillende manieren om een blokhut van fundering te voorzien. Bij het bouwen van een kleine blokhut is het mogelijk om alleen de wanden te ondersteunen met tegels of betonbanden of het huisje te laten rusten op houden palen. Bij een grote blokhut kan het nodig zijn een betonnen fundering te storten. Zorgt u in ieder geval dat u op een goede harde ondergrond werkt en alle leidingen en kabels heeft gelegd die onder de fundering door moeten. Belangrijk is dat de fundering haaks en waterpas gelegd is.

De wanden

Op de stevige fundering kunnen de wanden van de blokhut gebouwd worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, de traditionele optie is het gebruik van boomstammen met inkepingen die bij de hoeken in elkaar vallen. Dit is arbeidsintensief en tijdrovend werk, een snellere en makkelijkere weg is om zogenaamde blokhutprofielen te gebruiken. Een derde optie is het bouwen van een raamwerk, of houtskelet, waarop (houten) balken of planken bevestigd kunnen worden. Houdt u bij het bouwen van de wanden rekening met de plaatsing van de ramen en deuren.

Het dak

Ten slotte kan het dak geplaatst worden op de blokhut. Er zijn een aantal mogelijkheden voor het bouwen van het dak, de meest gebruikte is het zadeldak. Hier lopen twee zijden schuin af en vormt er een driehoek aan de voor- en achterzijde van de hut. De makkelijkste manier om een zadeldak te bouwen is door de staanders van de wanden door te laten lopen in een punt (de top van het dak). Tussen de twee punten kan een nokbalk getimmerd worden waaraan u de dakbedekking kunt bevestigen.