Groen dak

Hoveniersbedrijf   juli 8, 2016   Reacties uitgeschakeld voor Groen dak

Groen Dak
Een groen dak is een dak wat bedekt is met planten. Er zijn vele verschillende soorten beplanting voor groendaken. Kies de soort die het beste in uw situatie past. Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? FRCE dakwerken legt het uit.

Een aantal soorten daken

  • Een sedumdak is een gewoon dak waar sedum overheen groeit. Sedums zijn vetplanten die vocht opnemen met hun bladeren. Ze kunnen tegen langdurige droogte en warmte, maar tegelijkertijd ook tegen veel regenwater. De dikte is gemiddeld 4 tot 6 cm en kan tussen de 45 en 75 kg wegen. Nog een goed voordeel aan sedumdaken is dat de levensduur van uw dak wordt verhoogd.
  • Bloemtapijt (natuurdak) is een dak waar over het algemeen wilde Nederlandse bloemen over groeien. Deze bloemen zijn te plaatsen doormiddel van voor gekweekte matten of door zaaien. Ze kunnen gemiddeld 8 tot 12 cm dik worden en 80 tot 120 kg wegen. Vaak wordt er hier sedums bij gebruikt.
  • Turfdaken vormen een onderdeel van oude Noord Europese tradities. Vooral in Scandinavië, IJsland en Schotland. Tegenwoordig wordt dit vaak gebruikt om de duurzaamheid en het geeft uw dak iets ruigs. Het gras wordt langer en ruiger dan normale grasdaken. Dit gras moet de eerste herfst na aanleg gemaaid worden, evenals wanneer dat nodig is. De gemiddeld dikte is 12 tot 21 cm met een gewicht van 120 tot 200 kg.
  • Tuindaken worden benut als extra ruimtegebruik. Vaak worden er moestuintjes op geplaatst, maar ook wel speeltuintjes.

Waarom? wat zijn de voordelen?

U vraagt zich misschien af, waarom u een groendak zou moeten nemen. Een groendak is erg trendy en niet alleen omdat het er mooi uit ziet. Een groen dak is milieu vriendelijk en neemt geluid op van boven het dak en isoleert ook meteen goed. In de winter hoeft u dus minder de kachel te stoken en in de zomer is het lekker koel. Tevens is het ook gezonder. De fotosynthese wordt vlak boven uw hoofd uitgevoerd. Ook rondvliegende stofdeeltjes worden opgenomen door het groen. Gemiddeld blijft een dak ook ongeveer 3x zo lang goed met een groen dak. Als laatste wordt er door een groendak gemiddeld 50% van het regenwater opgenomen en terug gegeven aan de atmosfeer. Dit helpt mee om overstromingen te voorkomen.

Er zijn twee soorten daken. Extensieve en intensieve. Bij een extensief groendak kunt u vaak het dak aanleggen zonder dat u de dakconstructie hoeft aan te passen. De substraatlaag is namelijk redelijk dun en het gewicht is makkelijker te dragen. Bij intensieve groendaken heeft u een extra sterke dakconstructie nodig. Deze is meestal niet aanwezig bij bestaande gebouwen. Hiervoor zijn meestal  bouwvergunningen voor nodig, om de daken aan te passen.

Hoe is een groen dak opgebouwd?

Om te voorkomen dat uw groendak uw eigen dak beschadigd, zijn er meerdere lagen die aangebracht moeten worden. Dit zijn de lagen:

  1. Een waterkerende en wortelwerende laag
  2. Een beschermlaag
  3. Drainagelaag
  4. Filterlaag
  5. Substraatlaag

Hoe leg ik een groen dak aan?

  • Om te beginnen moet u zeker weten of uw dak geschikt is voor een groen dak en voor welke soorten hij geschikt is. Aangezien elk groen dak verschillende gewichten heeft. Overleg indien nodig met een dak deskundige.
  • Beslis dan wat voor dak u wilt. Wilt u een onderhoudsarm dak? Of een die onderhoud vergt? Welke planten wilt u erop hebben?
  • Veeg de bestaande dakbedekking schoon.
  • Leg er een wortelwerende folie overheen. (als uw dak niet worteldicht is) knip wel een gat voor de afvoer.
  • Leg een strook grof grind van ongeveer 20 cm rond de korf en de randen zodat het substraat niet weg kan spoelen en de planten niet loodslabben of dakkappen opkruipen.
  • (Plat dak) Nu kunnen de beschermlaag, drainagemat en filtervlies aangebracht worden. Belangrijk is dat bij de drainagemat de bekertjes naar beneden liggen en de gaten naar boven.
  • Leg een beschermlaag over het dak heen. Zorg ervoor dat de verschillende stroken elkaar een beetje overlappen.
  • Rol de drainage-beschermmat uit. De mat is zowel aan de boven als onderzijden voorzien van een vlies. Belangrijk is dat de zijde met het witte vlies bovenaan ligt. Dit extra strookje legt u over de baan ernaast zodat er overlap ontstaat.
  • Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak. Gebruik hier nooit scherpe gereedschappen voor, in verband met het beschadigen van uw dak. De laag dient ongeveer 3 a 4 cm dik te zin (40 liter per m2). Houdt ongeveer 10% van de substraat over. Hiermee kunt u het dak later afwerken.
  • Verdeel de vegetatierollen over de aan te leggen oppervlakte. Leg voorzichtig de sedumrollen op het dak. Hou bij het verplaatsen de flap van de rol naar boven. Til de mat met twee personen naar de juiste plaats.
  • Laat de flap voorzichtig op uw dak zakken met twee handen en verschuif indien nodig zodat de flap tegen de grond of dakrand aansluit.
  • Rol de rol verder uit en leg de matten strak tegen elkaar aan. Zorg er wel voor dat er geen overlapping ontstaat.
  • Vul eventuele kieren met het substraat op. De sedum zal zich hierop snel hechten zodat het gehele oppervlak begroeid raakt en er geen kieren of randen te zien zijn.
  • Geef de sedummixmatten ruim water zodat het substraat het vocht op kan slaan.