Snoeien is groeien: tips voor een mooie groene haag

Hoveniersbedrijf   juli 29, 2016   Reacties uitgeschakeld voor Snoeien is groeien: tips voor een mooie groene haag

Snoeien
Een strakke rechte haag vormt een mooie afscheiding voor uw erf en kan in de tuin gebruikt worden om deze ruimtelijk op te delen. Voor vele is het een hele kunst deze groene muren in model te houden, op tijd en juist snoeien is daarbij erg belangrijk. Het mooiste resultaat behaalt u door uw haag minstens twee keer per jaar te knippen, tussen de langste dag van het jaar en midden september. Door de takken in te korten groeien de slapende knoppen uit tot nieuwe takken wat zorgt voor een vollere plant. Over het algemeen geldt dat hoe vaker u snoeit, hoe dichter uw haag zal zijn. De volgende tips, helpen bij het krijgen van een mooie, dichte en strakke haag.

De vorm van de haag

Om te zorgen dat de hele haag mooi gesloten blijft is het nodig dat het licht alle takken kan bereiken. De vorm van uw haag is daarom erg belangrijk: zorg ervoor dat de haag van onderen iets breder is dan van boven. Op deze manier krijgen de onderste takken ook zonlicht wanneer uw heg vol groen is en krijgt u geen kale plekken. De vorm van de top maakt niet uit en kan naar smaak plat of rond worden geknipt.

Het snoeiproces

Tijdens het snoeien is het verstandig om te beginnen met de zijkanten van uw haag. Als u van onder naar boven werkt houdt u het beste zicht op de vorm en zijn eventuele foutjes nog makkelijk bij te werken. Zodra de zijkanten van de heg klaar zijn kunt u beginnen met de bovenkant. Het mooiste resultaat behaalt u door aan de slag te gaan met een meetlint, waterpas en een touwtje. Span het touwtje op de gewenste hoogte waterpas langs de haag en knip de takken af op de hoogte van het draad. Op deze manier wordt recht snoeien makkelijker en dus het resultaat mooier.

Goed gereedschap is het halve werk

Voor een mooi gesnoeide heg is het belangrijk dat uw gereedschap scherp en schoon is. Dit zorgt niet alleen voor een beter resultaat, maar vergemakkelijkt ook het snoeien zelf. Voor de meeste dichte hagen is het prima om een elektrische of handheggenschaar te gebruiken. Dit is een snelle en effectieve methode. Heeft u een losse of grootbladerige haag, dan knipt u deze het best bij met een snoeischaar. U kunt hiermee preciezer snoeien dan met een heggenschaar. Dit kost wat meer tijd, maar zo voorkomt u lelijke en beschadigde bladeren.

Meer weten? Mijn Klusser.be uit Brussel staat voor u klaar.