Dakgoten schoonmaken stappenplan

Hoveniersbedrijf   september 20, 2016   Reacties uitgeschakeld voor Dakgoten schoonmaken stappenplan

Dakgoten schoonmaken doe-het-zelfDe meeste mensen proberen hun huis en tuin zo goed mogelijk bij te houden. Zo worden de muren geschilderd, het gras gemaaid en de ramen gelapt. Wat vaak echter wordt vergeten is het schoonmaken van de dakgoot. Doordat bomen in de herfst bladeren verliezen, vergaart de goot vaak dan veel vuil. Door de dakgoten minimaal twee keer per jaar goed schoon te maken voorkomt u onder andere lekkages en verstoppingen. Dakgoten schoonmaken kan een vervelende klus zijn, maar het is een klus die u eenvoudig zelf kunt doen.

Waarom schoonmaken

De dakgoten zorgen er voor dat regen- en smeltwater van het dak wordt opgevangen en wordt afgevoerd. De goot verzamelt veel vuil zoals mos, bladeren, takken, afval van dakpannen en ander afval. Wanneer deze verstopt raakt kunnen er lekkages verschijnen. Dit wilt u voorkomen want de kosten van een lekkage kunnen hoog oplopen.

Ga voorbereid te werk

Inventariseer voor u aan de klus begint of u alle benodigdheden in huis hebt. Een onmisbaar stuk gereedschap is een goede en stevige ladder. Dit voorkomt veel ongelukken. Wanneer u de dakgoot gaat schoonmaken maakt u tevens gebruik van een tuinslang, schep en emmer. Daarnaast zijn werkhandschoenen, een masker en een veiligheidsbril aan te raden accessoires.

Troep verwijderen

Zet voor u begint de ladder stevig tegen het huis aan. Klim vervolgens met een emmer en het schepje naar boven. Met een schepje haalt u alle bladeren, takken en ander verdwaalde rommel uit de dakgoot. Indien het afval erg droog is, kunt u deze het beste even vochtig maken met de tuinslang. Zo kunt u makkelijker het vuil eruit scheppen en in een emmer doen. Indien er nog hardnekkig vuil is achtergebleven, kunt u dit met een spons of borstel verwijderen. Als de goot zo goed als leeg is, pakt u de tuinslang. Spoel de goot horizontaal uit en spuit naar de richting van de regenpijp. Let op dat u niet te hard spuit, want anders zit er overal modder. Loopt het water niet goed weg? Controleer dan of er een verstopping zit in de pijp.

Afvoerpijp behandelen

Soms blijven er namelijk bladeren of zand in de pijp steken, waar u zelf niet altijd goed bij kunt. Dit kan op een aantal manieren opgelost worden. Zo kunt u de pijp doorspuiten met een hoge drukspuit. Een andere mogelijkheid is om met een lange stok of doorsteekveer de verstopping doorprikken. Zo voorkomt u dat deze in de toekomst verstopt raakt. Maak gebruik van een speciaal rooster om de afvoerpijp af te sluiten. Dit rooster zorgt ervoor dat takken, bladeren en ander vuil niet in de pijp kan komen. Na afloop is het een mooi moment om de dakgoten ook even te inspecteren op mankementen.

Een vakman inschakelen

Ziet u het ondanks dit stappenplan niet zitten om de dakgoten schoon te maken? Schakel dan een dakwerker in via Leon Vos. Het bedrijf hanteert scherpe tarieven voor het reinigen van uw dak. Vul via de bovenstaande link het contactformulier in en u ontvangt vrijblijvend diverse reacties.